Velikonoce jsou sice křesťanským svátkem, ale některé zvyky pocházejí ještě z pohanských svátků a souvisejí s příchodem jara a omlazením přírody. Poznejte s námi Slovinské velikonoční obyčeje, a tradiční slovinské velikonoční dobroty.
Velikou noc předchází správně 40 denní půst, ale po něm si už všichni užívají kulinářských pochoutek. A která jídla mají Slovinci na velikonoce nejraději? Velikonoční kraslice jsou i ve Slovinskou tradiční součástí Velikonoc, včetně šunky, křenu a potici.
Tradiční velikonoční kraslice
Tradiční velikonoční kraslice ve slovinsku jsou červené barvy; protože symbolizují krev Ježíše Krista. V dnešní době jsou jsou však zbarveny ve všemožných barvách a vzorech. Takže malovaná a natvrdo uvařená vajíčka jsou důležitou součástí velikonoční snídaně.
Delikátní velikonoční šunka
Velikonoční šunka je také jedním z tradičních velikonočních pokrmů; neboť představuje tělo Ježíše Krista. Může být také připravována na několik způsobů, jako například šunka v těstě, což je poněkud netypický, ale velmi tradiční recept.
Pálivý velikonoční křen
Křen je typickou součástí velikonočních pokrmů a představuje hřebíky, kterými byl ukřižován Ježíš Kristus. Kromě toho, že je skvělým doplňkem tradičních velikonočních jídel, je také velmi zdravý (zdůrazňuje Naty :D).
Kraljica potica
Potica zaujímá první místo mezi slovinskými tradičními svátečními koláči, takže rozhodně nesmí chybět ani na Velikonoce. Připravuje se z vinutého a rozváleného kynutého těsta a je plněná různými náplněmi. Ve Slovinsku se můžete setkat s více jak 80 druhý různých náplní. Podle nich také dostala potica svůj název - zavinutá potica (po-vitica). Nejtypičtější slovinské potice jsou většinou z náplněmi z vlašských ořechů, lískových, estragonu, máku, tvarohu.
Naty říká, že nejtěžší na pečení potice je to, že to trvá velmi dlouho, kvůli opakovanému kynutí a trpělivosti a cviku v dodržení toho postupu přípravy těsta, kterého než dosáhnete, je občas potřeba i metody pokus-omyl. ????
A co víno a velikonoce?
Slovinci pijí rádi víno bez ohledu na roční období či svátek, tudíž nevynechají sklenku dobrého vína v kombinaci s tradičním jídlem o velikonocích.
A co bychom doporučili k tradičním Slovinským velikonočním pokrmům? K pečené šunce se dozajista hodí například dobré červené víno z odrůdy Modri Pinot a sladkou potici krásně doplní sklenka Sladkého Muškátu.