I přesto, že je rozlohou Slovinsko relativně malou zemí, má 3 hlavní vinařské regiony, Podravje, Posavje a Primorsko. Tyto regiony se dělí na dalších 9 oblastí. Každý z regionů, se vyznačuje individuálními půdními i klimatickými charakteristikami a stejně tak I vinařskou tradicí a historií.
Polibek mořského vánku
Jak již naznačuje jeho jméno region Primorsko, se nachází v nejzazší jihozápadním cípu země, na hranicích s Itálií, se středomořským podnebím od úrovně moře po zvlněnou krajinu jejíž vrcholy dosahují 600 m.n.m. Tato rozmanitá krajina skýtá úžasnou možnost pro pěstování a výrobu bohatých a rozmanitých vín.
Nejznámější vinařské oblasti.
Podregiony Primorska od severu k jihu nalezneme pod názvy Goriška Brda, Vipavská dolina, Kras Slovinská Istrie. Právě tyto pod regiony patří mezi jedny z mezinárodně nejznámějších, a vinaři neustále sledují nové trendy v odvětví a přetvářejí je do výroby kvalitních vín.
Vinné odrůdy
Proregion Primorsko jsou specifické díky podnebí především červené odrůdy. Typickou pro tento region je červená odrůda Refošk (Refosco). V případě Refošku se zároveň jedná o jednu nejrozšířenějších odrůd, následován Rebulou (bílá), Merlotem (červená), Malvazijí (bílá), Chardonnay a Sauvignonem
Avšak nejvíce speciální je víno nazývané Teran. Jedná se o autochtonní Slovinské červené víno, pěstovanou pouze v pod regionu Kras, kde jej vyrábějí z odrůdy Refošk, které červena půda terra rossa v oblasti Krasu dává nezaměnitelnou charakteristiku. Oblast Krasu je také proto velmi často nazývána domovem Teranu.
Z tohoto vina se také vyrábí velmi známý likér dle speciální a staré receptury. Označení vina Teran je regionálně chráněno a tudíž vina, která nesou hrdé označení Teran, mohou být z celého světa vyráběna pouze a jen v oblasti Slovinského Krasu.
Nechte se rozmazlit taky s Terantonem. Vínem, které se vyrábí pouze v těch nejlepších ročnících, kdy hrozny dosahují té nejlepší kvality. Základem tohoto vina je odrůda Refošk, avšak pěstované pouze v region Kras, který vínu propůjčuje jeho nezaměnitelné aroma a charakteristiku. Hrozny se sbírají ručně a po měsíční maceraci zrají po dobu 4 let v dubových barelech.
Jaké jsou typické odrůdy pro jednotlivé oblasti Primorska?