Jak správně chladit sekty?

Věděli jste, že byste neměli dávat šumivé víno do mrazničky?


Je to šok pro bublinky – CO2, jelikož při rychlé změně a velmi nízké teplotě se sníží jejich koncentrace. Láhev spíš ochlaďte v nádobě naplněné vodou a ledem a přidejte hrst soli. Po deseti minutách se ochladí, jako by byla dvě hodiny v lednici. Neuchovávejte láhve sektu v ledničce déle než několik dní. Nízké teploty a dokonce i mírné vibrace způsobené lednicí nedělají bubliknám dobře. Šumivé víno můžete podávat chlazené na čtyři stupně Celsia, protože se rychle zahřívá ve sklenici, jinak se doporučuje teplota mezi šesti a osmi stupni.

Zakaj-penine-ne-v-zmrzovalnik_FB obajva_poldolgovata

 

Mimochodem... 

Slovinci začali vyrábět šumivé víno v první polovině 19. století. Nejznámější slovinské šumivé víno (víno z Radgonských Goric) bylo zmíněno v novinách již v roce 1853, kdy si tento čerstvý nápoj začal získávat popularitu u místní aristokracie. A od té doby s výrobou nepřestali. Vyzkoušejte některý z našich výběrů z nejstaršího sklepa na šumivé víno ze Slovinska.