Oranžová vína
Obliba oranžových vín začala s vlnou autentických vinařů, kteří začali objevovat staré vinařské postupy a do výroby přinesli jak přírodní, tak i nové biodynamické postupy.
Proces výroby vína oranžové, rezavé, měděné či temně žluté barvy je založen na dlouhém odležení rmutu z bílých hroznů na slupkách.
Divoká fermentace a dlouhá macerace probíhá ideálně v hliněných nádobách a je podobná starobylé gruzínské metodě výroby vína v kvevri.
Následně se víno lisuje a stáčí do lahví s minimálním přídavkem siřičitanů, nečíří se a nefiltruje. Proto jsou oranžová vína spojována s označením naturální,autentická.
Oranžové víno je protipólem růžových vín a klaretů, protože ty se vyrábí z červených hroznů metodou bílých vín. U oranžového vína se používají bílé hrozny metodou červených vín. Tím se do vína dostávají aromatické tóny květin, sušeného nebo kandovaného ovoce.
V chuti se dlouhá macerace projeví v robustnosti, přidá do vína třísloviny. Oranžová vína by se i z toho důvodu měla dekantovat, aby dostaly čas se nadechnout a otevřít.
Oranžové víno intenzivní zlaté barvy. Aroma je komplexní ve vůni po citrusech, broskvích, květinách, sladkém koření a akátu. Chuť je minerální a delikátní po čase více...